Tanácsok

Tisztítási tippek arany és ezüst ékszerekhez

Az arany és ezüst ékszerek otthoni tisztítása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy az ékszereket újra ragyogóvá és tisztává tegyük. Fontos a megfelelő odafigyelés, ezért néhány tanáccsal is szolgálunk, hogy ékszere éveken keresztül megmaradjon eredeti szépségében.

Az arany és az ezüst idővel elveszítheti ragyogását, ezért az alábbiakban bemutatunk néhány hatékony módszert az ékszerek tisztán tartására és tisztítására, azonban felhívjuk figyelmüket, hogy az itt leírt házi módszereket mindenki saját felelőségre próbálja ki és ha bizonytalan, akkor inkább forduljon szakemberhez.

5. Odafigyeléssel megelőzhető

Éjszakára vegyük le ékszereinket. Figyeljünk arra, hogy maró-vegyi anyag ne érje őket. Takarításnál, mosásnál ne viseljünk ékszereket.

Gyöngyös ékszereinket ne érje parfüm, hajlakk, mert ezzel tönkretesszük gyöngyeink felületét és csillogását. Viseljük gyöngyös ékszerünket gyakran, mert bőrünkkel való érintkezése segíti a gyöngy természetes szépségének megtartását.

Ajánlatos ezüst és aranyékszereinket levenni, ha gyógyfürdőbe, termálvízbe mennénk. A termál és gyógyvizek összetevői az ékszer felületén elszíneződést, oxidációt okoznak. Érdemes arra is figyelni, hogy a gyógyfürdő használata után még pár napig ne használjuk az ékszereket, mert még ugyanúgy oxidálódhat ( bőrünkből a termálvíz alkotói még párolognak).

Ékszereink a gondos tárolás és odafigyelés ellenére is idővel elszíneződhetnek. A következő pontban leírt házi praktikákat mindenki csak saját felelősségre próbálja ki. Ha bizonytalanok vagyunk az otthoni tisztítás sikerében, inkább forduljunk szakemberhez! Drágaköves, erősen karcos felületű és oxidált ékszerek tisztítását mindig bízzuk szakemberre!

4. Házi készítésű tisztítószerek

Az arany és az ezüst ékszerek tisztításához házi készítésű tisztítószereket is használhatunk. Az aranyat például lehet mosni szódabikarbónával és meleg vízzel. Egy kis edénybe tegyünk fél csésze szódabikarbónát, majd forraljunk fel 2 csészényi vizet. Áztassuk bele az ékszereket, majd hagyjuk őket legalább 15 percig a tisztítófolyadékban. Ezután vegyük ki az ékszereket, öblítsük le alaposan, majd szárítsuk meg egy puha ronggyal.

Az ezüst ékszereket pedig ecettel és szódabikarbónával lehet tisztítani. Az ecetet és a szódabikarbónát keverjük össze, hogy pasztát kapjunk. Ezután tegyük az ékszereket a pasztába, és hagyjuk őket legalább 2-3 órán át áztatni. Ezután vegyük ki az ékszereket, öblítsük le alaposan, majd szárítsuk meg egy puha ronggyal.

Otthoni tisztításnál ékszereinket puha sörtéjű fogkefe segítségével megdörzsölhetjük. Így az ékszerekre rakódott por, krémmaradványokat, szennyeződéseket el tudjuk távolítani.  Ne használjunk dörzsanyagot tartalmazó készítményeket (pl. fogkrém), mert ezek a fényes felületeket karcossá, mattá teszik!

3. Speciális tisztítószerek

Ezek a tisztítószerek speciálisan az ékszerek tisztítására lettek kifejlesztve és hatékonyabbak az otthoni módszereknél. Általában olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek eltávolítják a szennyeződéseket és a piszkot, anélkül hogy károsítanák az ékszert.

Az ékszerek tisztítására használható speciális tisztítószerek között találhatók olyan termékek, amelyeket kifejezetten arany ékszerekhez fejlesztettek ki és olyanok is, amelyek ezüst ékszerek tisztítására alkalmasak. Néhány tisztítószert általános célra fejlesztettek ki, amelyek hatékonyan távolítják el még a baktériumokat is. Felhívjuk a figyelmüket, hogy szerves anyagot tartalmazó ékszereket (gyöngy, kagyló, korall, türkiz, borostyán stb.) nem szabad a tisztítófolyadékba tenni!

Az ékszertisztító szerek általában könnyen használhatók. Először áztassuk az ékszert az előírt mennyiségű tisztítószerben, majd óvatosan dörzsöljük át az ékszert egy puha kefével, ezután öblítsük le alaposan és szárítsuk meg egy puha ronggyal.

Fontos, hogy a tisztítószereket csak az arra kijelölt ékszerekre használjuk és kerüljük az ékszereken lévő kőzeteket vagy ékszerdíszeket. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott ékszer tisztítható-e az adott tisztítószerrel, akkor kérjünk tanácsot az ékszerésztől.

2. Ultrahangos ékszertisztító

Az ultrahangos ékszertisztítók olyan eszközök, amelyek az ultrahang hullámokat használják arra, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, a piszkot és a baktériumokat az ékszerekről.

Az ultrahang hullámok által keltett vibrációk finom buborékokat hoznak létre a tisztítószerben, amelyek károsítás nélkül eltávolíthatják a szennyeződéseket az ékszerről.

Az ultrahangos tisztítók használatával azonban érdemes ügyelni a megfelelő tisztítószer használatára, hogy ne károsítsuk az ékszereket illetve a laza kövek a rezgés következtében kipotyoghatnak. Az általános ékszertisztítók általában alkalmasak az ultrahangos tisztítókhoz, de érdemes az eszköz használati utasítását követni és kikérni az ékszerész tanácsát is.

Összességében az ultrahangos ékszertisztítók hatékony és kényelmes megoldást jelenthetnek az ékszerek otthoni tisztítására, azonban ha bármilyen kétségünk van az ékszer tisztításával vagy az ultrahangos tisztító használatával kapcsolatban, mindig kérjünk segítséget egy ékszerésztől.

1. Bízza ránk a tisztítást

Ha nem szeretne kockáztatni az ékszerei tisztításakor, vagy nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és tisztítószerekkel, mindig jobb lehetőség lehet szakemberhez fordulni. Az ékszerész szakértői tudása és tapasztalata garantálja, hogy az ékszerei makulátlanul tisztítottak lesznek és ha szükséges, akkor akár meg is javítják azokat.

Ékszerboltunkban vállaljuk ékszerei hatékony és szakszerű tisztítását.

Összességében, ha az ékszerei számára a legjobbat szeretné és szeretne biztosra menni, akkor keresse ékszerészboltunkat, hogy a lehető legjobb megoldást nyújthassuk.