Érdekesség, Tanácsok

Eljegyzési gyűrű, kisérő gyűrű, karikagyűrű? Melyik-Melyik?

Az eljegyzési gyűrű, a kisérő gyűrű és a jegygyűrű vagy más néven karikagyűrű mindhárom fontos szerepet játszanak és mindegyiküknek megvan a saját jelentősége és funkciója. A következőkben összefoglaljuk a különbségeket és segítséget adunk, hogy mikor, milyet és hogyan szokás adni, hordani.

De mielőtt belevágnánk az első és legfontosabb, hogy mielőtt a gyűrűket kiválasztanád figyeld meg a párod ízlését, hogy a számára tökéletes gyűrűvel tudd meglepni.

Figyeld meg mit szeret és mit nem az ékszerek terén. Nézd meg, hogy mindennapokban milyen ékszereket visel, hiszen azokban érzi magát komfortosan. Figyelj az anyagra: arany, fehérarany, rozé arany, ezüst vagy esetleg allergia miatt nemesacélt hord? Stílusban az egyszerűbb, klasszikus megjelenést vagy épp ellenkezőleg a feltűnőeket kedveli?

Választás előtt vedd figyelembe milyen a keze formája, mi állna jól neki, figyelj az arányokra. Egy nyújtott alakú gyűrű optikailag hosszítja a rövidebb, tömzsibb ujjakat. A szélesebb gyűrűk kicsit lerövidítik az ujjat. Egy nagyon finom, vékony gyűrű elveszhet, egy hosszabb ujjon. 

Eljegyzési gyűrű, kísérő gyűrű, karikagyűrű, jegygyűrű

Nem csoda, ha a fentiek alapján bizonytalanság van bennetek, de cikkünkben igyekszünk minden olyanra kitérni, ami segíthet a megfelelő gyűrű kiválasztásában.

Eljegyzési gyűrű

Az eljegyzési gyűrűt az eljegyzési ceremónia részeként adja a leendő vőlegény az arának. Az eljegyzési gyűrű hagyományosan egy kövekkel (gyémánt, rubin, smaragd, zafír, církónia) díszített arany- vagy fehérarany gyűrű. Az eljegyzési gyűrű általában nagyobb és látványosabb, mint a jegygyűrű és jelképezi a kapcsolat kezdeti szakaszát, az eljegyzést és az egymás iránti elkötelezettséget.

Hagyományos esetben, amikor külön eljegyzési gyűrűvel kérik meg a kiszemelt kezét, akkor annak elfogadása esetén a gyűrűt az eljegyzett bal kezének gyűrűsujjára szokás húzni. Előfordulhat olyan eset is, hogy nem külön eljegyzési gyűrűvel történik az eljegyzés, hanem a majdani karikagyűrűvel, ilyen esetben szintén először a bal kézre kell kerülnie a gyűrűnek.

Kisérő gyűrű

Ez a gyűrű a jegygyűrűt kísérheti abban az esetben, ha a lánykérés karikagyűrűvel történt. A kísérő gyűrű kinézetében eléggé hasonlít az eljegyzési gyűrűre. A lényeg, hogy mindenképp az esküvő előtt kell odaadnia a menyasszonynak.

A kísérő gyűrűt, a vele egyszerre kapott karikagyűrűvel együtt a bal kézen kell viselni. Az esküvő után a kísérő gyűrűt és a karikagyűrűt már a jobb kézen kell viselni, a karikagyűrűt a gyűrűsujjon, a kísérő gyűrűt a középső ujjon, de természetesen egyénileg eldönthető, hogy ki hol szeretné viselni, azonban arra felhívjuk a figyelmet, hogy két gyűrű egy újon való használatánál az ékszerek koptatják egymást.

Jegygyűrű azaz Karikagyűrű

A karikagyűrű az, amit közösen választ ki a pár és hagyományosan az esküvői fogadalmakat követően húzzák egymás ujjára, melynél az egyszerűség a kapcsolat tisztaságát és őszinteségét, míg a szélesség az örökkévalóságot jelképezi.

A karikagyűrű hagyományosan egy egyszerű, széles aranygyűrű, de ahogy a jegygyűrűknél, úgy a karikagyűrűknél is egyre népszerűbbek az ezüst, a nemesacél ékszerek is. Érdemes figyelni arra, hogy ne legyen túlságosan vékony a gyűrű, mert az idő múlásával gyakran bővíteni kell ezeket az ékszereket. A divat trendeket követve mára már elfogadottak a köves és a többszínű karikagyűrűk is.

Amennyiben a lánykérés eleve karikagyűrűvel történik, akkor az, a bal kéz gyűrűsujjáról, házasságkötéskor átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára. Amennyiben a lánykérés külön jegygyűrűvel történt akkor a karikagyűrűt a párok a házasságkötés során húzzák fel egymás jobb kezének gyűrűsujjára. Vannak hölgyek, akik a házasságkötésük után sem szeretnék lerakni az eljegyzési gyűrűjüket, így azt a karikagyűrű alatt hordják majd, azonban ezt a gyűrűk kopása miatt nem javasoljuk.

A gyűrű mérete

A jegygyűrű és a kisérő gyűrű méretének meghatározásához lehet, hogy szükséged lesz némi kreativitásra. Szerencsés esetben a kedvesed hord gyűrűt, és ha még a bal gyűrűs úján is szokott, akkor már csak némi leleményességre van szükség, hogy megtudd a pontos méretet.

Amint sikerül egy megy megfelelő gyűrűt találni több módon is le tudod venni a méretét. Felhúzhatod valamelyik ujjadra, átrajzolhatod a belső körméretet egy papírra (ez azonban nem pontos), vonalzóval vagy ha nagyon precíz tudsz lenni tolómérővel is lemérheted a belső átmérőt. Ha nincs arra mód, hogy egy nem hordott gyűrűt behozz, akkor már ezek is óriási segítséget jelentenek nekünk. Egy centivel is lemérhető a kerület, azonban minden esetben az ízületeknél érdemes mérni, mivel a legtöbb esetben az ujjtöve vékonyabb.

A karikagyűrű kiválasztásánál nem kell izgulni, a legtöbb esetben mindketten itt lesztek és helyben veszünk méretet az ujjatokról.

Bízunk benne, hogy a fent írtak segítségedre lesznek, de mi mindenben állunk rendelkezésedre. Látogass el ékszerboltunkba, ahol számtalan katalógusból választhatsz, de akár az egyik kiállított darabra is lecsaphatsz vagy ha igazán egyedivel szeretnéd meglepni akkor arra is van lehetőséged, mi segítünk a tervezéstől a megvalósításig.